L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dijous la nova ‘Guia per a la descarbonització de la rehabilitació’ a Ca l’Alier. La publicació recull solucions per rehabilitar edificis d’habitatges amb criteris de sostenibilitat, descarbonització i resiliència urbana. Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte europeu ‘Enabling Massive Change for Climate Neutral Cities’, que té l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica el 2030 mitjançant la renovació massiva dels edificis de la ciutat.
Segons indica el consistori, la guia ofereix orientacions pràctiques més enllà de la normativa actual. Proposa criteris operatius per facilitar la presa de decisions en matèria de descarbonització i adaptació climàtica. La publicació també defineix diverses estratègies d’actuació i solucions constructives per augmentar la resiliència dels edificis de Barcelona, tenint en compte la vulnerabilitat urbana de la ciutat.
El comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera, ha destacat la importància de posar l’accent en l’accessibilitat i l’estructura, a banda de la sostenibilitat i la descarbonització. També ha afirmat que el nou Pla d’Habitatge preveu que les convocatòries de rehabilitació romanguin obertes de manera permanent per afavorir la presentació continuada de projectes.
Barcelona treballa la rehabilitació energètica dels edificis conjuntament amb altres sis ciutats de l’Estat en el marc de la iniciativa europea ‘100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres per al 2030’. Entre les accions previstes, la ciutat destaca el visor de rehabilitació massiva per mostrar l’estat dels edificis i facilitar la planificació de futures intervencions. També es crearà un laboratori obert (living lab) per optimitzar aquests processos de rehabilitació, implicant els sectors públic, privat i comunitari, segons informa l’Ajuntament de Barcelona.