Aquesta nit, 11 de juny, els observadors del cel podran veure una nova lluna plena, coneguda popularment com la ‘lluna de maduixa’. Aquest terme, estès a Amèrica del Nord, respon exclusivament a la coincidència amb la temporada de collita de fruits silvestres i no implica cap fenomen extraordinari ni un canvi en l’aparença de la lluna, tal com expliquen especialistes de l’àmbit astronòmic.
Segons César González, divulgador del Planetari de Madrid, “és una lluna plena com qualsevol altra. L’únic que la fa especial és el seu nom, que es relaciona amb aspectes terrenals d’una cultura”. Així mateix, d’altres llunes plenes de l’any reben noms provinents de tradicions que reflecteixen el calendari agrícola i la fauna típica de la zona, com ara la ‘lluna del llop’ al gener.
L’origen del nom no té res a veure amb el color de la lluna. Malgrat que podria semblar que aquesta lluna adquireix un to rosat, la realitat és que, “la lluna no patirà cap canvi ni es veurà d’un color diferent”, segons assegura González. Perquè s’arribés a veure una lluna rosa, caldrien fenòmens excepcionals com grans erupcions volcàniques que enviessin pols i gasos a l’atmosfera, o un eclipsi lunar, però res d’això està previst per aquesta nit.
A les 21.44 h, la lluna arribarà a la fase plena a la constel·lació d’Ofiuq, quan el satèl·lit s’alinearà amb la Terra i el Sol en un angle de 180 graus, fent visible la seva cara il·luminada de manera completa.
Finalment, González explica que tot i que, visualment, la lluna pot semblar més gran a l’estiu per trobar-se més prop de l’horitzó sud, “no és que sigui més gran, el teu cervell t’enganya i et fa creure això. La mida de la lluna és sempre la mateixa”. Aquesta percepció és un efecte òptic i no respon a cap alteració real en la mida del satèl·lit.
Així doncs, la ‘lluna de maduixa’ que es podrà contemplar avui al vespre és, en realitat, una lluna plena normal engalanada per una curiosa tradició nomenclatural, sense cap particularitat astronòmica remarcable.