L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat el desplegament del Pla de Barris del Carmel per al període 2025-2028. El pla invertirà uns 10,3 milions d’euros amb l’objectiu de consolidar polítiques socials, culturals i d’accessibilitat ja iniciades en anys anteriors i d’afrontar els principals reptes del barri. Aquest pla centrarà els esforços en la cultura, l’educació i la millora de l’espai públic, així com en l’accessibilitat, la rehabilitació d’habitatges i la lluita contra la vulnerabilitat social.
Segons informa el mateix Pla de Barris, el Carmel destaca per la seva complexitat i presenta indicadors de vulnerabilitat més elevats que la mitjana de la ciutat, especialment entre adolescents, persones grans, persones migrades i dones. El barri té una elevada taxa de fracàs escolar, manca d’opcions laborals i una gran proporció de persones majors de 75 anys, un 12% de la població, de les quals moltes viuen soles.
Un dels eixos prioritaris serà l’educació. El pla potenciarà el projecte STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques) des de l’etapa d’educació infantil fins a l’ESO, en col·laboració amb l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron i l’Oficina de Ciència Ciutadana. També preveu reforçar el suport psicosocial als centres educatius i als projectes singulars de cada escola o institut.
El segon gran eix atendrà l’espai públic i l’accessibilitat. El pla inclourà la finalització de les noves escales mecàniques i de vianants de la Font de la Mulassa, així com la millora de la connectivitat entre diversos punts del barri com les escales entre els carrers Doctor Bové i Gran Vista o el futur ascensor entre el carrer del Portell i el camí de Can Mora. Es remodelaran espais com els Jardins de Jaume Planas i Alemany i els Jardins Juan Ponce, i s’actuarà també a les pistes esportives de l’Institut Municipal Ferran Tallada.
En matèria d’habitatge, el programa continuarà amb la rehabilitació de Finques d’Alta Complexitat i impulsarà la instal·lació d’ascensors per millorar l’accessibilitat als edificis més antics. El pla assenyala que aquestes intervencions s’acompanyaran de projectes que fomenten la convivència i la cohesió social, especialment per a les persones grans exposades a situacions de solitud.
Pel que fa a la salut, el benestar i la comunitat, es desplegaran accions d’acompanyament a famílies i es potenciaran espais de socialització per dones i joves migrats. En l’àmbit sòcio-econòmic, el pla apostarà per programes que combatin la feminització de la pobresa i millorin les condicions d’ocupació.
El darrer eix del pla posarà èmfasi en la transició energètica i la resposta al canvi climàtic, per exemple amb la plantació d’arbres o la instal·lació de jocs d’aigua per fer front a les altes temperatures. A més, el Pla integral de la plaça Pastrana i entorns impulsarà la col·laboració entre administracions, serveis municipals i veïnat per enfortir la convivència, prevenir el consum d’alcohol entre joves i garantir un ús socialment inclusiu d’aquest espai.
El pla, informa l’Ajuntament, vol donar resposta a les necessitats reals del Carmel a través de polítiques que fomentin la inclusió social, la qualitat dels equipaments i la millora de l’entorn urbà.