El vehicle robòtic Curiosity de la NASA ha dut a terme una sèrie d’investigacions científiques a la muntanya Sharp, a Mart, durant els sols 4543 a 4545, segons indica una entrada publicada pel propi equip de la missió avui, 20 de maig de 2025. L’objectiu principal d’aquestes accions ha estat l’anàlisi de diverses àrees de diferent textura i color per tal d’entendre millor la geologia marciana.
Segons explica Susanne Schwenzer, geòloga planetària a The Open University, a mesura que el Curiosity avança per la muntanya, ha pogut recollir dades tant gràfiques com amb diferents instruments des del terra, acompanyades del seguiment per un mapa interactiu en línia.
Les darreres jornades han tingut momentàniament el vehicle aturat en una zona lineal de relleu, on ara pot desplegar el braç robòtic amb seguretat després que una roda hagués quedat sobre un terreny inestable. Aquest fet ha permès dur a terme accions de “ciència de contacte” com l’aplicació del raspall DRT i les mesures dels instruments APXS i ChemCam en punts especificats com “Arroyo Seco”, “Mesa Grande” o “Paso Picacho”. A més, s’han planificat més de 50 imatges amb la Mastcam per documentar la zona i contribuir a la recerca de la “nova expressió del paisatge”, així com estudis sobre l’atmosfera, la presència de núvols i pols.
L’equip també ha informat que, un cop finalitzades aquestes tasques, el Curiosity farà un desplaçament d’uns 20 metres per continuar l’exploració d’altres carenes properes. Tal com diu la font, “això és l’exploració, al capdavall: anar a llocs on cap robot no ha estat mai abans.”