L’Ajuntament de Lleida, a través de la regidoria de Sostenibilitat, ha posat en marxa enguany un pla de seguiment i control per minimitzar els problemes causats per la presència elevada de coloms i tudons al municipi, amb accions previstes fins al 2030.
El projecte contempla actuacions com la retirada de nius de tudons, la instal·lació de falcons en punts estratègics, l’ús d’aus rapinyaires ensinistrades per dispersar les colònies, pirotècnia de baixa intensitat i espantalls acústics en zones de descans. A la zona de l’Horta es preveu la realització d’actuacions cinegètiques amb agents rurals.
Per controlar els coloms, es millorarà el tancament d’edificis on aquestes aus s’apleguen. Els propietaris hauran d’adoptar mesures com la col·locació de xarxes o el tapament de forats. Es preveu, igualment, instal·lar gàbies de captura controlada en espais sensibles.
El pla també té com a objectiu elaborar un cens de les espècies i tirar endavant campanyes de sensibilització per evitar que es doni aliment als coloms i tudons a la via pública. Les accions compten amb el suport d’experts i la revisió periòdica dels resultats.
Entre les primeres actuacions s’han localitzat i eliminat nius en àrees més problemàtiques i s’ha procedit al control d’edificis. Al juny està previst iniciar vols de rapinyaires i la cria de polls de falcons urbans. Segons el consistori, el pla s’adaptarà en funció de l’eficàcia de les mesures.