Divendres, 16 de maig de 2025
Inici Ciència i tecnologia Mil milions de persones exposades a la contaminació pels incendis

Mil milions de persones exposades a la contaminació pels incendis

Més de mil milions de persones a l’any, entre 2003 i 2022, van respirar aire contaminat pels incendis forestals dins de casa seva. Aquestes partícules, d’una mida igual o inferior a 2,5 micròmetres (les anomenades PM2.5), poden penetrar als pulmons i s’associen a greus problemes de salut.

Tot i que els purificadors d’aire amb filtres són una forma eficaç de reduir l’exposició a l’interior de les llars, el seu ús comporta un cost econòmic considerable, especialment a les regions amb menys recursos.

“Aplicàrem un enfocament d’aprenentatge automàtic per modelitzar la taxa d’intercanvi d’aire a diferents països i regions a partir de les dades disponibles recopilades”, explica a SINC Bin Zhao, científic coautor de l’estudi a la Universitat Tsinghua de Pequín (Xina). El treball es publica a la revista Science Advances.

L’estudi també mostra que l’exposició no afecta tothom igual. Les simulacions, que inclogueren tres escenaris diferents d’implantació global de purificadors d’aire, han revelat grans disparitats geogràfiques i socioeconòmiques tant en l’exposició com en el cost de la purificació. L’Àfrica central, per exemple, ha registrat la major concentració anual de partícules fines d’incendis a interiors, ponderada per població.

Per estimar el cost de la purificació, l’equip modelà tres escenaris: reduir els nivells de PM2.5 interiors a 25, 15 i 5 micrograms per metre cúbic, respectivament. En tots els casos, els països amb ingressos baixos afronten una càrrega econòmica desproporcionada per aconseguir una qualitat de l’aire acceptable.

“La distribució desigual dels recursos, derivada de les desigualtats socioeconòmiques, té el potencial d’accentuar la injustícia global, exposant aquells que no poden pagar el cost dels purificadors d’aire a uns riscos de salut més grans”, adverteix Dongjia Han, que lidera el treball a la universitat xinesa.

“Els purificadors analitzats en aquest estudi són els que utilitzen filtres, i aquest tipus és el més utilitzat. Es poden adquirir en plataformes de compra en línia populars arreu del món”, afegeix Zhao.

Els investigadors utilitzaren eines de modelatge i aprenentatge automàtic per confeccionar mapes d’alta resolució de la concentració de partícules arreu del món, i estimaren taxes de ventilació als diferents països a partir de dades ja existents.

“Al meu parer, l’ús de mascaretes pot ser una alternativa eficaç per protegir-se de la inhalació de fum perillós dels incendis forestals. Tot i això, per a certa població vulnerable, com la gent gran i els infants, les mascaretes poden ser molestes a causa de la resistència respiratòria que comporten”, continua l’investigador.

El treball, a més d’oferir xifres preocupants, posa damunt la taula la urgència de polítiques públiques que fomentin l’accés equitatiu a les tecnologies de purificació de l’aire. Tal com conclouen altres experts en un article que acompanya el treball, aquests estudis poden ser clau per dissenyar intervencions que protegeixin especialment les poblacions més vulnerables.

Referència:

Dongjia Han, Yongxuan Guo, Jianghao Wang, Bin Zhao. «Global disparities in indoor wildfire-PM2.5 exposure and mitigation costs», Science Advances.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp