La NASA ha atorgat el primer premi del Repte d’Autonomia Lunar a l’equip de la Universitat de Stanford, Califòrnia, després de sis mesos de competició dirigida a estudiants de col·legis i universitats nord-americanes. L’objectiu del repte era cartografiar i explorar virtualment la superfície lunar utilitzant un bessó digital de l’Excavadora Pilot d’Utilització de Recursos In Situ de la NASA (IPEx).
L’equip de Stanford ha demostrat el disseny i la funcionalitat d’un agent autònom capaç de dur a terme accions sense intervenció humana, navegant de manera autònoma el bessó digital de l’IPEx dins l’entorn lunar virtual, cartografiant el terreny, identificant obstacles i gestionant l’energia disponible.
Adam Dai, cap de l’equip Lunar Autonomy Challenge de Stanford, ha destacat: “Aquest repte ens va portar a trobar solucions que fossin robustes a les condicions adverses de la superfície lunar. He après molt durant el repte, tant pel que fa a idees i mètodes nous com també aprofundint en l’enteniment de mètodes fonamentals a tota la pila d’autonomia (percepció, localització, mapatge, planificació). També he gaudit molt treballant conjuntament amb el meu equip per pensar diferents enfocaments i estratègies, i resoldre problemes tangibles observats a la simulació.”
La NASA ha col·laborat en el repte amb el Laboratori de Física Aplicada Johns Hopkins, Caterpillar Inc. i Embodied AI, que han aportat coneixement expert i les eines necessàries. Segons Niki Werkheiser, directora de Maduració Tecnològica i líder de la Iniciativa d’Innovació de la Superfície Lunar (LSII) de la NASA: “Per tenir èxit, necessitem l’aportació de tothom: totes les idees compten per fer avançar els nostres objectius. És molt gratificant veure aquests estudiants i desenvolupadors de programari aportant les seves habilitats a futures missions lunars i marcians”.
Pel que fa a la resta de guardons, l’equip MAPLE del Massachusetts Institute of Technology (MIT) ha obtingut el segon premi, i l’equip Moonlight de la Universitat Carnegie Mellon el tercer.