Dilluns, 12 de maig de 2025
Inici Ciència i tecnologia EFE Ciència i Eduardo Sáenz de Cabezón, Premis CSIC-FBBVA de Comunicació Científica

EFE Ciència i Eduardo Sáenz de Cabezón, Premis CSIC-FBBVA de Comunicació Científica

La difusió del millor coneixement a una audiència massiva d’hispanoparlants, impulsada per la secció de Ciència de l’Agència EFE (EFE Ciència), i l’ample ressò assolit per la tasca divulgativa innovadora del matemàtic Eduardo Sáenz de Cabezón, capaç de combinar el rigor amb l’humor, han estat reconeguts en la IV edició dels Premis CSIC-Fundació BBVA de Comunicació Científica.

S’ha valorat “l’ample ressò assolit per la tasca divulgativa innovadora del matemàtic Eduardo Sáenz de Cabezón, capaç de combinar el rigor amb l’humor”.

En la categoria de periodistes especialitzats en comunicació científica, el jurat ha guardonat els cinc professionals especialitzats que integren EFE Ciència –Noemí Gómez, Elena Camacho, Caty Arévalo, Carmen Rodríguez i Raúl Casado– per “traslladar de manera contrastada el coneixement basat en l’evidència científica”, subratllant que aquesta tasca es duu a terme “des de l’anonimat d’una agència de notícies de servei públic, amb un gran abast geogràfic en tota la xarxa mediàtica d’hispanoparlants”.

El jurat ha valorat especialment que l’equip d’EFE Ciència fa dècades que explica als seus lectors “la rellevància de la recerca i la ciència, sense deixar-se endur pel titular cridaner o controvertit”, amb una labor que “es fa al marge de la ferotge competitivitat dels mitjans de comunicació per l’obtenció de clics i en el necessari combat contra les falses notícies”.

Així, EFE Ciència s’ha convertit en un canal fonamental per a la comunicació científica tant a Espanya com a l’Amèrica Llatina, difonent “informació de qualitat que no només arriba a una audiència de milions de persones a través dels grans mitjans, sinó que permet que premsa local o regional pugui traslladar informació científica que d’altra manera passaria desapercebuda”.

EFE Ciència fa dècades que explica als seus lectors “la rellevància de la recerca i la ciència, sense deixar-se endur pel titular cridaner o controvertit”, segons el jurat.

En la categoria adreçada a investigadors que hagin contribuït a la difusió del coneixement a la societat, el guardó ha reconegut Sáenz de Cabezón, professor titular del departament de Matemàtiques i Computació de la Universitat de la Rioja i presentador des del 2019 del programa Òrbita Laika a La2 de Televisió Espanyola, “un espai de referència per a la comunicació científica”, segons el jurat.

Al llarg de la seva trajectòria com a divulgador, tan a la televisió com a través del seu canal de YouTube –seguit per més d’un milió i mig de subscriptors– i altres xarxes socials, Sáenz de Cabezón ha demostrat “una gran versatilitat i capacitat de ser present en diferents formats”, mitjançant “un estil propi que combina amb èxit el rigor de les disciplines científiques amb un caràcter desimbolt i entretingut que és capaç de transcendir l’audiència tradicional dels continguts divulgatius i arribar a nous públics”.

Així mateix, el jurat ha destacat el seu paper com a fundador del grup de monologuistes científics Big Van Ciència, que realitza actuacions arreu del món, capaços d’apropar a la societat “el coneixement més complex des de l’humor i el rigor”.

A més, els joves comunicadors científics Fermín Grodira i Elisa Ramírez han rebut les dues Ajudes CSIC-Fundació BBVA, que els permetran fer estades en instituts, laboratoris i centres del CSIC per conèixer de manera directa tot el procés de recerca. Amb aquesta immersió, tots dos tindran l’oportunitat d’interactuar amb investigadors i conèixer el desenvolupament de projectes científics singulars per tal de reforçar la seva especialització en comunicació científica.

Les ajudes els permetran fer estades en instituts, laboratoris i centres del CSIC per conèixer de manera directa tot el procés de recerca.

Tant els dos premis –dotats cadascun amb 40.000 euros– com les dues ajudes –dotades amb 35.000 euros cada una– formen part del Programa d’Impuls a la Comunicació Científica creat el 2021 pel CSIC i la Fundació BBVA. El seu objectiu és reconèixer i incentivar la feina indispensable dels periodistes i comunicadors que informen de manera rigorosa i atractiva sobre els avenços de la ciència, així com millorar la formació en aquest camp decisiu per a la cultura científica de la societat.

En les anteriors edicions, els guanyadors en la categoria de Comunicació Científica van ser l’equip de Materia d’El País, l’Agència SINC, Pere Estupinyà i Lluís Montoliu.

Drets: Creative Commons.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp