La NASA ha publicat una guia informativa per a estudiants de 5è de primària a 2n d’ESO per explicar què són els forats negres, com es formen i quin paper tenen a l’univers. L’article, traduït al català, té per objectiu despertar l’interès pel coneixement científic i fomentar la comprensió de conceptes astronòmics entre l’alumnat de Catalunya.
La guia defineix un forat negre com “una regió de l’espai on la força gravitacional d’atracció és tan forta que ni tan sols la llum no en pot escapar”. També detalla els tres tipus principals de forats negres: els primordials, els estel·lars i els supermassius. S’explica que “la massa i la mida d’un forat negre determinen de quin tipus és” i que alguns són tan petits com un àtom però amb una gran massa, mentre que d’altres tenen una massa superior a la d’un milió de Sols.
L’article descriu que encara que els forats negres són invisibles, “els telescopis espacials amb instruments especials poden ajudar a trobar forats negres” mitjançant l’observació d’estrelles i material que giren a prop seu. També s’explica com els científics estudien els seus efectes gravitatòries sobre l’entorn, així com la llum d’alta energia i la creació de discs d’acreció.
Respecte al perill que representen, la guia destaca que “els forats negres no vagaregen per l’univers empassant-se mons a l’atzar” i que els planetes continuarien les seves òrbites encara que el Sol fos substituït per un forat negre de la mateixa massa.
Finalment, la NASA informa sobre els instruments i missions espacials que estudien aquests fenòmens, com el Chandra X-ray Observatory i el Fermi Gamma-ray Space Telescope, i encoratja els estudiants a interessar-se per l’astrofísica i la informàtica en el camp de l’exploració de l’univers.