Diumenge, 11 de maig de 2025
Inici Ciència i tecnologia La NASA publica tres noves sonificacions sobre forats negres obtingudes amb telescopis espacials

La NASA publica tres noves sonificacions sobre forats negres obtingudes amb telescopis espacials

La NASA ha publicat aquesta setmana tres noves pieces de so còsmic que associen els forats negres, els objectes més densos i foscos de l’univers, amb el resultat de dades recollides pels seus principals telescopis espacials, com l’Observatori de Raigs X Chandra, el Telescopi Espacial James Webb i l’Explorador d’Imatgeria de Polarimetria de Raigs X (IXPE). L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar a conèixer i fer accessible la ciència d’aquests fenòmens a través de sonificacions, és a dir, la traducció de dades astronòmiques en so.

Les tres sonificacions presenten aspectes diferents de la vida dels forats negres. El primer moviment representa el naixement potencial d’un forat negre a partir de l’estrella Wolf-Rayet WR124, situada a 28.000 anys llum de la Terra. La sonificació utilitza sons com flautes, campanetes i guitarres arpa per traduir les dades obtingudes pel telescopi Webb i altres instruments.

El segon moviment se centra en SS 433, un sistema d’estrelles binari a uns 18.000 anys llum, format per una estrella similar al Sol i una companya molt més massiva, que podria ser una estrella de neutrons o un forat negre. Les dades de raigs X, ones de ràdio i infraroges proporcionen la base sonora d’aquest duet còsmic.

El tercer moviment correspon a la galàxia Centaurus A, situada a uns 12 milions d’anys llum. El seu forat negre central emet un raig de partícules d’alta energia i la sonificació es construeix amb sons que reprodueixen els diferents tipus de llum registrats pels diversos telescopis.

Aquestes sonificacions han estat liderades pel Centre de Raigs X Chandra (CXC), amb el suport del Centre de Vol Espacial Marshall de la NASA i el programa Universe of Learning. La iniciativa ha comptat amb la participació de la científica en visualització Kimberly Arcand, l’astrofísic Matt Russo i el músic Andrew Santaguida, juntament amb la consultora Christine Malec. Per a més informació i per escoltar les sonificacions, es pot visitar https://chandra.si.edu/sound/.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp