La NASA ha publicat aquesta setmana tres noves pieces de so còsmic que associen els forats negres, els objectes més densos i foscos de l’univers, amb el resultat de dades recollides pels seus principals telescopis espacials, com l’Observatori de Raigs X Chandra, el Telescopi Espacial James Webb i l’Explorador d’Imatgeria de Polarimetria de Raigs X (IXPE). L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar a conèixer i fer accessible la ciència d’aquests fenòmens a través de sonificacions, és a dir, la traducció de dades astronòmiques en so.
Les tres sonificacions presenten aspectes diferents de la vida dels forats negres. El primer moviment representa el naixement potencial d’un forat negre a partir de l’estrella Wolf-Rayet WR124, situada a 28.000 anys llum de la Terra. La sonificació utilitza sons com flautes, campanetes i guitarres arpa per traduir les dades obtingudes pel telescopi Webb i altres instruments.
El segon moviment se centra en SS 433, un sistema d’estrelles binari a uns 18.000 anys llum, format per una estrella similar al Sol i una companya molt més massiva, que podria ser una estrella de neutrons o un forat negre. Les dades de raigs X, ones de ràdio i infraroges proporcionen la base sonora d’aquest duet còsmic.
El tercer moviment correspon a la galàxia Centaurus A, situada a uns 12 milions d’anys llum. El seu forat negre central emet un raig de partícules d’alta energia i la sonificació es construeix amb sons que reprodueixen els diferents tipus de llum registrats pels diversos telescopis.
Aquestes sonificacions han estat liderades pel Centre de Raigs X Chandra (CXC), amb el suport del Centre de Vol Espacial Marshall de la NASA i el programa Universe of Learning. La iniciativa ha comptat amb la participació de la científica en visualització Kimberly Arcand, l’astrofísic Matt Russo i el músic Andrew Santaguida, juntament amb la consultora Christine Malec. Per a més informació i per escoltar les sonificacions, es pot visitar https://chandra.si.edu/sound/.