Diumenge, 11 de maig de 2025
Inici Ciència i tecnologia Més exercici a la mitjana edat podria prevenir l’Alzheimer

Més exercici a la mitjana edat podria prevenir l’Alzheimer

Un augment de l’activitat física entre els 45 i els 65 anys podria ajudar a prevenir l’Alzheimer, mentre que la inactivitat seria perjudicial per a la salut cerebral. Aquesta és la principal conclusió d’un article científic publicat a la revista Alzheimer’s & Dementia.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es recomana realitzar entre 150 i 300 minuts d’activitat moderada per setmana, o entre 75 i 150 minuts d’activitat intensa per setmana.

S’estima que un 13% dels casos d’Alzheimer al món poden atribuir-se a un estil de vida sedentari.

Tot i que s’ha estudiat àmpliament com l’exercici redueix el risc d’Alzheimer en millorar la salut cardiovascular i mental, estudis recents suggereixen que l’activitat física pot tenir un impacte directe en el desenvolupament de les patologies cerebrals relacionades amb la malaltia.

L’article remarca la necessitat de fomentar l’activitat física en persones adultes d’edat mitjana, ja que s’estima que un 13% dels casos d’Alzheimer al món poden atribuir-se a un estil de vida sedentari.

La recerca ha estat fruit d’una col·laboració entre l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), impulsat per la Fundació ”la Caixa”, i el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), de la Fundació Pasqual Maragall.

Liderada per Eider Arenaza-Urquijo, investigadora d’ISGlobal, ha comptat amb la participació de 337 persones que formen part de l’estudi ALFA (ALzheimer’s and FAmilies), del BBRC.

La beta amiloide és una proteïna que pot obstaculitzar la comunicació neuronal si s’acumula al cervell, i es considera el primer esdeveniment patològic de l’Alzheimer.

“Vam fer un seguiment de quatre anys a residents d’edat mitjana amb antecedents familiars d’Alzheimer a Catalunya”, explica Müge Akıncı, investigadora doctoral a ISGlobal i primera autora de l’article.

“Vam utilitzar qüestionaris d’activitat física per avaluar el canvi d’activitat en un període de 4 anys, i proves de neuroimatge per analitzar els efectes de l’exercici en l’estructura i la funció cerebrals”, afegeix.

Per això, les persones es van classificar en adherents (és a dir, seguien les recomanacions de l’OMS), no adherents (feien una activitat física inferior a la recomanada) i sedentàries (cap minut d’activitat física a la setmana).

La beta amiloide (Aβ) és una proteïna que pot obstaculitzar la comunicació neuronal si s’acumula al cervell, i es considera el primer esdeveniment patològic de la malaltia d’Alzheimer.

Els participants que van augmentar la seva activitat física fins a assolir els nivells recomanats per l’OMS van presentar una menor acumulació de beta amiloide en comparació amb aquells que mantenien un estil de vida sedentari o reduïen la seva activitat física. A més, sembla que és un efecte dependent de la dosi: com més augment d’activitat, més reducció de la càrrega d’amiloide.

Els autors van observar que el benefici de l’activitat física sembla relacionat amb l’augment de l’exercici al llarg del temps

Els participants no sedentaris també mostraven un major gruix cortical en regions del cervell relacionades amb la malaltia. El gruix cortical en àrees temporals medials és clau per a la memòria, i l’aprimament o l’atròfia d’aquestes zones (pèrdua de volum) és un signe inicial de neurodegeneració.

“Fins i tot aquelles persones que realitzaven una activitat física inferior a la recomanada presentaven un major gruix cortical que les sedentàries, la qual cosa suggereix que qualsevol nivell de moviment, per minso que sigui, aporta beneficis a la salut”, aclareix Müge Akıncı.

L’equip investigador va estudiar tant l’augment de l’activitat física com l’adherència a les recomanacions de l’OMS. Van observar que el benefici de l’activitat física sembla relacionat amb l’increment de l’exercici al llarg del temps més que no pas amb el compliment d’un llindar específic d’activitat.

“Aquests resultats reforcen la importància de fomentar l’exercici a la mitjana edat com a estratègia de salut pública per a la prevenció de l’Alzheimer”, destaca Eider Arenaza-Urquijo.

“Intervencions orientades a promoure l’augment de l’activitat física podrien ser clau per reduir la incidència de la malaltia en el futur”, conclou.

Referència:

Akinci, M., Aguilar-Dominguez, et. al. “Physical activity changes during midlife link to brain integrity and amyloid burden”. Alzheimer’s & Dementia (2025)

Font: SINC

Drets: Creative Commons.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp