L’Ajuntament de Barcelona va acollir aquest dilluns la commemoració del desè aniversari de l’Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva (ESSIR) amb la quarta edició de la jornada ESSIR. L’objectiu de l’esdeveniment va ser compartir experiències i abordar reptes en salut sexual i reproductiva, així com celebrar els èxits aconseguits des de la publicació de la Mesura de Govern el juliol de 2014.
Des del seu inici, l’ESSIR ha promogut el progrés en la prevenció, atenció i educació en salut sexual a la ciutat. Marta Villanueva, regidora de Salut, va subratllar “la feina de sensibilització i divulgació feta des de l’ESSIR” com a clau per arribar als joves i assegurar els drets sexuals.
Un informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona destaca que la taxa de naixements i avortaments entre les adolescents ha disminuït considerablement, passant de 6,9 naixements per cada 1.000 dones el 2011 a 2,9 el 2023. Igualment, el percentatge de noies que han interromput l’embaràs més d’una vegada s’ha reduït al 20,3%.
Tot i la disminució de les desigualtats, aquestes encara persisteixen en zones menys benestants i entre les nascudes a països de renda mitjana o baixa. Durant la jornada, es va presentar el Pla de Treball 2025-27, que busca consolidar els avenços i adaptar-se a les noves necessitats. Aquest pla inclourà grups de treball sobre infeccions de transmissió sexual, avortament, educació afectivosexual i noves temàtiques com la salut sexual i prostitució, la diversitat funcional i la sexualitat. També es planteja la creació d’espais de formació i divulgació en línia oberts a la comunitat.